úterý 19. března 2013

Fialky, Eskymák a Sněhová vločka

Fialky, Eskymák a Sněhová vločka

                          Prolog



..Věřím.. na Počátku všeho bylo Tajemství, snad jako Matematický bod, okamžik Jsoucí.. Zrodil se Úsvit, zažehnul hvězdy, osvětlil rozsáhlý VesMír, sliboval neslýchanou píseň, neviděné sny. Trvalo miliardy let, z kousku malého Prostoru vyloupla se Země, v záři Slunečních paprsků počala růst. Viděla vznikat oceány, pevniny, vrásnit horské hřbety, i jejich posléze zvolna mizení; zakusila vzestupy a pády nesčetných rostlin, živočichů. Světlo pravidelně měnilo se v soumrak, a naopak. Země, Pamětliva počátečního Tajemství, nebránila Příchodu člověka. Den a slunce učily touze po světle, Pokrmu. Noc zvedala oči ke hvězdám, k Naplnění. Vesmír spolu se Zemí stvořily duši. Ač křehcí, toužíme být pevní, a jsme nedokonalí v touze být dospělí. Tak plyne čas.
¨¨¨

Město.. ztracených Tváří, strnulé masky, naprogramovaná pimprlata, ustrašení, agresivní, Kyberti; bez ranních červánků, široké oblohy, zmatek, skřípění, hlomoz a spěch, odkud? Kam?!.. rychle pryč z nevlídných míst, srdce mi tluče, utíkám.. hledám klíč, hurá, zavřu dveře, shodím plášť, stisknu tlačítko; zelená kontrolka svítí, vydechnu, chytím se myši; konečně v bezpečí, přátelé vtipkují, mávají, vítají.. haló, Kdo je tam?..

..svět ztracených Iluzí.. tak dávno, vzpomínky těkají, je mi 5 roků, drobounká dívenka s dlouhými vlásky, astmatik, poprvé mimo zdi velkého města, cesta vlakem, pak pěšky, neznámo kam, polosamota, rozbitý domek, obrovská zahrada, dosud neviděný ráj.. postel v kuchyni pod oknem, za tenkou tabulkou skla tajemný dech, noc žije, přináší zvuky; jeden se opakuje, húúú huhúúú, blízkým lesíkem projíždí vlak, mohu se vydat kamkoliv, třeba až ke hvězdám..

..rostou na hvězdách květiny? Druhý den, opatrnými krůčky, vstupuji do ráje, zahrada roztodivná, chybí asfalt a dlažba ulice; místo nich neznámý Prostor, zem, tráva, strom jabloně; rozběhnu se k dřevěným plaňkám, prohlížím cestičku za plůtkem, za ní již nic než šerý les.. přirozený, tajuplný svět roztočil představy, klekám a zas úžas, několik kvítků v zelenavé trávě, zázrak!? ano, fialky, největší objev v mém životě..

.. Země se točí, plyne čas; naděje, sny halí mlhavé zapomnění, posléze zmatek a panika, ač v nevzhledné skořápce hluboký cit, zůstává bolestná samota; za okny Města řinčení slepých myšlenek..

..kontrolka svítí zeleným světýlkem, haló, Kdo je tam?.. Eskymák ze severního pólu! a Kdo jsi ty?.. malá sněhová vločka.. Pojedem na saních?.. juchú, ráda; ledy roztají?..

..sněhobílý Svět za obzorem vzdálený; putuji mnoho sluncí, musím překonat tmavé stíny; nechci sen vzdát, nacházím malou holčičku a toužím zas objevovat.. zázraky fialek; křehkost a vůni Života.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"