čtvrtek 1. května 2014

Pohanské svátky


.. je první máj... brouzdala jsem po internetu a otevřely se mi stránky o pohanských - keltských svátcích.. ano, příroda je fascinující, úžasná, kouzelná, a magickými zvyky člověk jen pokoušel se poodhalit  tajemství, naklonit si její síly, přívětivost, vlídnost, očistit se...

dovolte mi dnes, prosím, použít ve svém blogu  úryvek textu z následujícího odkazu, líbí se mi:
http://pohanstvi.net/inde.php?menu=svatynesvatky


BELTANE 1.5.

Druhý najdôležitejší sviatok pre Keltov. Názov má podľa boha Belinusa. Zima sa skončila a leto práve začína naberať silu. Bohyňa Rhiannon spája svetlo s temnotou, šťastie a bolesť, život a smrť znovuzrodenie. Tak asi oslavovali Kelti to, že tma je iba v spomienkach, to že starosti z minulosti su zabudnuté. V modernom Írsku znamená "Beltane" máj. Niektorí hnali zvieratá pomedzi veľké ohne, ktoré sa zakladali zväčša na kopcoch. Tým symbolizovali očistnú silu ohňa, ktorá stádo bude chrániť pred chorobami počas ďalšieho obdobia. Tento zvyk sa neskôr stával stále populárnejší, od zapaľovania ohňov až po upaľovanie čarodejníc.

Na Beltane sa zlučovali nilen bohovia, ale aj ľudia vo voľnej prírode. Pre Keltov to bolo prirodzené. Život bol niečo výnimočné, takisto telo a tiež zlúčenie muža a ženy(myslím, že tam mohla byť sranda). Nezbúdalo sa ani na májový tanec, pri ktorom mladí ľudia tancovali celú noc okolo ohňa, spievali, jasali a tešili sa zo svojich životov. Dnes sa tento sviatok nazýva aj svätojánskymi ohňami. Tento sviatok je známy aj pod menami: Beltaine v Írsku, Bealtunn Škótsku, Shenn do Boaldyn na ostrove Man a Galan Mae vo Walese. Saxovia(Sasi) ho volali Walpurgisnacht, noc Walpurgy, bohyne Mája. Doslovne to môže znamenať aj "žiarivý oheň". Mal to byť oheň, ktorý zapálil sám Belinus.


.. prosím, moc prosím, kéž by tma zůstala jen ve vzpomínkách, a starosti minulosti bvly zapomenuty...

http://www.youtube.com/watch?v=BYQaD2CAi9A
Simon & Garfunkel Scarborough Fair 



:-) krásný první máj...

2 komentáře:

  1. Leť husičko, leť - k velké vodě pohledět.
    http://www.youtube.com/watch?v=D7YDOhz7jxo
    http://www.youtube.com/watch?v=gazW7MOqHzQ
    Pro svátek ze dne na den.
    **
    Bridge over TW.

    OdpovědětVymazat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"