sobota 10. května 2014

Mitsuko Uchida, Beethoven Piano Concerto No.3


.. od včerejšího večera již poněkolikáté poslouchám hudbu Ludwiga van Beethovena, jeho třetí Koncert c moll... nesmírně se mě emočně dotýká první věta, zpočátku energická, poté výrazně pochmurná,  téměř depresivní, přitom tolik romantická, průzračně čistá i barevná, a v křehkých tónech snad s nadějí... přiznám se, závěr první věty hluboce prožívám, je fascinující, tolik krásný, sladce jemný... až najednou, těsně před ukončením, během pár sekund na krátkém úseku téměř z neslyšitelně něžného smutku a nejněžnější naděje, náhlý a rychlý přechod do hlubokého, hlasitě volajícího zoufalství...


http://www.youtube.com/watch?v=z2HBIAubQH0
Beethoven Piano Concerto No.3 -1M (1/3) M.Uchida M.Jansons BRSO

.. paní Mitsuko Uchida hraje z duše... nebo, jakoby byla z jiné planety... nesmírně dojímavé. 


2 komentáře:

  1. ..ač mysl jednotlivců, zrozených prakticky ve kterémkoli období naší existence může býti (z mého pohledu) v mnohých směrech otevřená, svobodná, nadčasová, snad dokonce univerzální, a oni mohou býti schopni ovlivnit další jedince, možná velkou část společnosti, její, tedy naši podstatu, dlouhodobě změnit nedokáží- nedokážeme; pokud nezmění-me podstatu života, tedy životního prostředí.
    Rčení "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se", je pouhým účelovým shlukem slov, v lidské smečce zatvrzujícím nadvládu (většinou rychle degenerujících) alfa samců; další nepříliš propagovanou možností je takové závody ignorovat s vědomím: preferovat "povrchnost", všestranné znalosti, činnosti, můžeme právě jen díky existenci profesionálů, podobně jako existenci Boha můžeme popírat jen díky existenci "v Něj věřících", čili věřitelů...hm, ač již netuším k čemu, ni kam těmito klavírně-virtuósními myšlenkovými pochody, ispirovanými tímto koncertem lidské univerzální fantazie směřuji, přesto text odesílám přímo k vašemu ctěnému blogu! A tomu říkám osobní statečnost, tedy opravdové hrdinství!
    Hezký večer přeje mk.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. .. s nesmírnou pokorou za text děkuji, jsem překvapena a šťastná za sdílení emocí i myšlenek.. Tvůj text je mi otevřeností a zamyšlením velmi blízký a příjemný... ano, nabídnout, sdílet něco ze svého niterného a myšlenkového světa je svým způsobem opravdovým hrdinstvím... zkusím také, prosím, napadá mě, trošku zmateně:
      .. každý člověk může dát jen to, jaký je, a hudba lidem dovolí, aby byli sami sebou...

      :-) jsem moc ráda, děkuji, hezký večer.

      Vymazat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"