sobota 18. dubna 2015

"Zvuky" z vesmíru

V srpnu a září roku 1977 byly vypuštěny dvě sesterské vesmírné sondy Voyager I a Voyager II k prozkoumání planet Jupiteru a Saturnu a jejich měsíců. Voyager I po úspěšném přiblížení a splnění úkolu opustil rovinu Sluneční dráhy a vydal se na zkoumání mezihvězdného prostoru. V dnešní době se nachází za oblastí, kde převládá vliv Slunce, tzv. heliosféry. (http://kuc.cz/p83gq9). Voyager II měl rozšířenější program - v červenci 1979 se přiblížil k Jupiteru, v srpnu 1981 k Saturnu, v lednu 1986 se setkal s Uranem a v srpnu 1989 s Neptunem. V současné době je více než 15 miliard km od Země a míří rovněž do mezihvězdného prostoru, kam se dostane tak za 2 nebo méně roky. Sondy zaslaly mnoho údajů, fotografií a také nahrávky, které byly zpracovány nejmodernější technikou, pro nás ve slyšitelnou oblast 20-20000 Hz. Co jsem dosud nevěděla, navzdory rozšířené laické představě, mimo velké hmotné objekty není vesmír zcela prázdný. Obsahuje nabité částice (plazma), které dokážou šířit nejrůznější druhy vln včetně zvukových, i když vzhledem k velmi nízké hustotě plazmatu ve vesmíru jde spíše o jakési lokální vibrace. Vědci signály z Voyageru 1 - rezonance, které vznikly průchodem slunečního větru přes ionosféru a magnetosféru planet, prstenců či měsíců,  převedli do audio podoby. Zdůrazňuji, ukázky níže tedy nejsou autentické, i tak jsou fascinující. (http://kuc.cz/93lo6s) Jakoby vesmír byl tajuplným místem pro symfonii z jedinečných zvuků, zvuků planet, jejich měsíců, celých galaxií, pulsarů. Je to velmi zvláštní "hudba", občas zní až strašidelně, evokuje ještě větší pocit záhadnosti vesmírného prostoru, a také marnosti... ale i výzvu, touhu porozumět, pochopit jeho strukturu, smysl, našeho místa v něm.  O to víc bych si přála, abychom my tady na naší planetě k sobě byli více otevření a smířliví, žili důstojně, navzájem se respektovali.

Jupiter sounds (so strange!) NASA-Voyager recording

The Neptune's sounds

The 'Voice' of our Earth
... slyšíte také prapůvodní zvuky z doby, kdy Země teprve vznikala..? :-)


V souvislosti se "zvuky z vesmíru", napadla mě následující úvaha, je spíše fantazií nebo pohádkou. Začnu však skutečností. Když řečtí atomisté přišli s myšlenkou fundamentálních částic, spočívala podstatná část jejich teorie v tom, že částice se dokázaly různě spojovat. Proto mezi nimi musely působit nějaké síly. Pokud by částice nic nevázalo k sobě, prostě by se všechny ubíraly dál svou vlastní cestou a hmota, jak ji známe, by nemohla existovat. Druhou část příběhu tedy tvoří výzkum sil působících mezi částicemi. Co je mi známo, rozlišují se čtyři fundamentální síly - gravitace, elektromagnetismus a slabá a silná interakce. (Na kvantové úrovni jsou síly popisovány jako výměna virtuálních částic). Pozoruhodné a oč dnes zřejmě nejvíce běží, je sbližování teorií. Jde o myšlenku, schéma, které by sjednotilo částice se silami!!
A teď trochu fantazie, i když vlastně nevím... Pokud se sjednocení fyzikům podaří prokázat, a třeba ani nemusí, i tak mohu si představovat vesmír jako jedinečnou, všude prostupující jemně hmotnou prostorovou mřížku, strukturu, síť, prapůvodním "médiem", je tvořeno nebo tu vznikají základní částice, ty se dobře definovanými fyzikálními zákony shlukují v různorodé útvary, hvězdy, atomy, mlhoviny, oblaka, květiny.... a také lidský mozek, který možná není ničím jiným, než dosud nedokonalým přijímačem (a třeba i nepatrným vysílačem) vesmírného pulsování, hudby hvězd... je jedno, jestli přichází z hloubi vesmíru nebo jakýmkoliv procesem vznikla až na Zemi :-)

https://www.youtube.com/watch?v=uSIQBmN7uYM
khatia + gvantsa buniatishvili / dvorak: slavonic dance op. 72, 2



Dobrý večer :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"