neděle 15. září 2013

Nu, přece, byl vždy jen jediný Vlček! ať mě medvěd pohltí :-)


 "Dej vlka!" loudila Žabka na Kopčemovi. Mladý umělec hrdě pohlédl na své výrobky, seřazené na plochém kameni. Trochu se rozmýšlel, ale pak vzal figurku sedícího vlka a položil ji zvlášť. Nedal ji přímo dívce, to by se ponížil. Žabka hned vlčka uchopila, ale ohnula měkkému zvířeti hlavu. Opravila si to pěkně sama a postavila figurku do malé prohlubiny v hrbolaté stěně jeskyně. "Ještě vlka!" žadonila dívka znova. Kopčem jí dal druhého vlčka. Žabka si jej postavila do skuliny ve stěně. Oba vlčkové seděli jako před svými doupaty. V záři ohně bylo je pěkně vidět. "Ještě vlka!" žádala Žabka znova.
Kopčem odmítl: "Máš dva!"
"Nemám!" odporovala Žabka.
"Máš! - Tu jeden, tu druhý, to jsou dva vlci."
"Co žvaníš, dva vlci!" bránila se dívka, jež se nikdy neučila počítat. "Tu jeden vlk a tu - také jeden vlk! Jeden a jeden ! Nikde tu přece nejsou dva vlci .."
Kopčem poklekl ke stěně a ukazoval nechápavé dívce názorně : "Jeden vlk a ještě jeden vlk - jsou dva vlci!"
"Hihihi, Kopčeme, Žabka není hloupá! Žabka vidí jednoho vlka, tuhle také jednoho vlka ..."
"No, Žabko, to jsou přece dva vlci!" prohlašoval Kopčem vítězně.
"I ne, ty špatně vidíš!" trvala dívka na svém. "To nejsou dva vlci - ať mě medvěd pohltí! - to je pořád jeden vlk a zase jeden vlk!"

..z knihy Lovci mamutů : Eduard Štorch...

:-)


http://www.youtube.com/watch?v=rfOrplg80MM
Enya - Crying Wolf


..omlouvám se svým čtenářům, dnešní blog je křehce osobní... příběh Lovců mamutů jsem četla jako dítě, byl mojí první opravdickou knížkou, příhoda s vlčkem byla jedna z nejlegračnějších a nejpůvabnějších.. dnes ji vidím v jiném světle, Žabka měla pravdu! :-)

Krásný den :-)

3 komentáře:

  1. ..

    Miley Cyrus - Wrecking Ball
    http://www.youtube.com/watch?v=My2FRPA3Gf8

    http://www.karaoketexty.cz/texty-pisni/cyrus-miley/wrecking-ball-530479

    ..

    OdpovědětVymazat
  2. H.Z.
    Úžasné. Úžasné v kontextu toho, co si zase pročítám na vámi zmáčklých klávesách binární matematiku u pravěkých umělců na Dyji.
    *
    Skoro lovec Kopnut srnčetem pracovat a nekluk vypadající jako malá žába nepracovat.
    Náčelník Mamutík umět počítat přes prsty do Moc. On naučit Kopčema počítat. Na lovu potřebovat. U ohně potřebovat. Nekluci nepotřebovat, neučit nekluky. Nekluk ne k lovu, nic umět, jen držet oheň a volání rodu.
    Když nekluk malá žába oponovat lovcům, vzniknout nepočty. Ne dva prsty, ale 1 prst levá ruka, jeden prst pravá ruka. To hlava lovců umět již slučovat jako jedna pravda, jedno slovo. Velká pravda být dva, prsty být dva a ne jeden a jeden. Starý náčelník Houžňák bručet, že dva zajíc na ohni být dva zajíc a nelovci jít trhat byliny a žvýkat kůže. A nekluk žába také žvýkat kůže, nekluk nelovec neječet u ohně, být zticha, starý náčelník chtít sedět na stoličce od mamuta u ohně, spát a nelovci klid na práci.
    **
    Tak plynulo horké léto s komáry v Dyjských bažinách pod Pálavskými kopci. Lovci, nelovci, kluk i nekluk být dnes v Muzeu Dolní Věstonice. Příběh lze vyčíst. Pravdu mít kluk Kopnut srnčetem, pro hlas přírody nebýt jiná varianta. Jeden prst a ještě jeden prst být dva. Kdo nevědět, nebýt lovec.
    1+ 1 je 1 and 1 or 1+1 is TWO? How do you like it?
    **☺
    Pro H.Z. ověřil Bridge.
    Pozdrav pro víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pan Bridge

      ..parádní a milý komentář, moc děkuji, smála jsem se :-)

      Jen musím protestovat, "držet oheň a volání rodu" je fuška nad jiné, kdo nezkusil, neví, co starostí, starání a práce je, než z kluka stane se skoro lovec :-).. možná i proto, že již dávno žijeme víc virtuálně, nepřirozeně, než opravdově "s komáry v Dyjských bažinách" :-))

      Pane Z.W., přeju Vám hodně hřejivého ohně, ať někde na venkově při opékání brambor, nebo třeba i v srdci :-)

      Krásný den.

      Vymazat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"