úterý 27. srpna 2013

Vincent van Gogh, Dopisy (102)

Haag ve čtvrtek večer.

Milý Theo!
   Přijmi ode mne dík za dopis a jeho obsah. Když jsem obdržel od Tebe dopis, byl jsem opět v Ettenu po úvaze s Mauvem, teď jsem se však, jak vidíš, vrátil do Haagu. O vánocích jsem měl s otcem prudký výstup a rozčilení dosáhlo takového stupně, že otec prohlásil, že by bylo lepší, kdybych teď opustil domov. Bylo to řečeno tak důrazně, že jsem skutečně ještě téhož dne odcestoval.
   Stalo se to vlastně proto, že jsem nešel do kostela, poněvadž jsem řekl, že je-li návštěva kostela nucena a musím-li jít do kostela, jistě tam už nikdy ze zdvořilosti nevkročím, jako jsem to dělal skoro pravidelně po celou dobu svého pobytu v Ettenu. Ale ach, ve skutečnosti vězí za tím mnohem víc, mezi jiným celá ta historka, jež se udála letos v létě mezi K... a mnou. Byl jsem tak rozčilen, jako nikdy v životě, pokud se pamatuji, a bez obalu jsem řekl, že veškerý bohoslužebný systém považuji za hnusný; to proto, poněvadž jsem se po nešťastnou dobu svého života příliš pohřížil do těchto věcí, už s tím nechci nic mít a musím se toho vystříhat jako čehosi neblahého.
   Byl-li jsem příliš rozčilen - pak budiž - ale i kdyby tomu tak bylo, pak je tomu stejně navždycky konec. Vrátil jsem se k Mauvovi a řekl jsem mu: "Poslyš, Mauve, v Ettenu to nepůjde, a musím bydlet někde jinde, nejraději zde." Tu řekl Mauve: "Tedy raději zde." I najal jsem si tu atelier, totiž pokoj s přístěnkem, který si člověk může zařídit k tomu účelu, dost levný, rovněž za městem na Schenkwegu, asi 10 minut od Mauva. Otec mi říkal, jestliže bych potřeboval peníze, že by mě v případě potřeby založil, ale to už teď nejde, musím zůstat dočista nezávislý na otci. Jak? Ještě nevím, ale Mauve mi chce půjčit, co nutně potřebuji, a doufám a důvěřuji v Tebe, a to se ví, že budu pracovat a vynasnažím se, seč jsem, abych něco vydělal.
   Teď jsem na to odkázán, a už sedíme v člunu. V nevhodné chvíli, ale co v tom dělat? Nyní musím mít nějaký jednoduchý nábytek, a nadto se tím nezmenší veškerá má vydání za kreslicí a malířské potřeby. Také se musím pokusit oblékat se trochu lépe.
   Je to odvážné, ale jde o to, přeskočit nebo podlézt, jednou však přece musí dojít k tomu, abych se zařídil, co si tedy přeji, stalo se jen dříve, než jsem očekával.
   Musím překonat těžkou dobu, voda stoupá vysoko, snad až k ústům, snad ještě výš, a já zrovna teď nevím, jak z toho.
Ale budu bojovat  a draze vykupovat svůj život a pokusím se o vítězství a dostat se nahoru.
   1. ledna se stěhuji do atelieru. Co se týče nábytku, opatřím si nejjednodušší, prostý dřevěný stůl a několik židlí. Jako lůžkem bych se spokojil podlahou a vlněnou přikrývkou, Mauve však chce, abych si přece jen opatřil postel a chce mi na ni v případě potřeby půjčit. Chápeš, že teď zvlášť vězím v starostech a že mě čeká víc trampot. Přece mě však uklidňuje, že jsem se dostal tak daleko, že už nemohu zpět a že se mi cesta, ačkoli se jde po ní s námahou, přece dost zřetelně rýsuje.
   Samo sebou se rozumí, že Tě, Theo, prosím, můžeš-li to udělat, pošli mi tu a tam, co můžeš, aniž by ses sám uskrovňoval, V tom případě pošli to raději na mou adresu, nežli abys to posílal na jinou. Neboť pokud je to možné, nesmíme Mauva zatahovat do svých finančních záležitostí. Od něho je už neocenitelně velmi milé, že mi po umělecké stránce pomáhá radou a činy. Ale trvá na tom, že si musím pořídit postel a nějaký nábytek a říká: "Na to ti půjčím, nemáš-li," - neboť musím podle něho co se týče obleku, přece též pěkně vystupovat a přespříliš se neuskrovňovat,. Brzy Ti napíši víc. Že se to tak seběhlo, nechci považovat za neštěstí, naopak, a přes časté rozčilování přece jen pociťuji určitý klid. Čím by byl život, kdybychom se ho neodvážili jaksepatří popadnout.
   Naběhal jsem se všude, jak ve městě, tak v Scheveningen, abych našel atelier. Scheveningen je hrozně drahé. Tento atelier stojí jen 7 zl., modely to však zatěžují. Avšak má-li člověk vlastní krámek, pak se též už nestěhuje a má pevnější půdu pod nohama.
   Světlo je téměř jižní, okno je však velké, vysoké a doufám, že to tu bude za nějaký čas docela pěkně vypadat.
   Dovedeš si představit, že se cítím velmi povzbuzen. Jak to bude asi s mou prací během roku? Kéž bych jen uměl vyjádřit, co cítím! Nuže, Mauve to dokonale chápe a je ochoten mi dát tolik technických pokynů, kolik může. V mých kresbách nebo obrazech se musí projevit, čeho mám plnou hlavu a srdce.
   Mauve sám horlivě pracuje na velkém obraze pinky, vlečené koňmi vzhůru proti dunám. Zjišťuji, že je nádherné být v Haagu, nalézám tu nekonečně mnoho krás, a musím se pokusit něco z toho vyjádřit.
   S bohem, milý hochu, přijmi v duchu stisk ruky a napiš mi brzy.
   Buď ubezpečen,            
                                        že jsem zcela Tvůj Vincent.

Mnoho pozdravů od M. a Jety.
   Ještě mi zbývá trochu peněz, ale jak dlouho s nimi vystačím?
   Do 1. ledna musím zůstat v hostinci. Dopisy posílej jen na adresu A. Mauve, Uilenboomen 198, téměř denně k němu docházím.


 

 

12 komentářů:

  1. "Čím by byl život, kdybychom se ho neodvážili jaksepatří popadnout."

    .. moc se mi líbí Vincentova myšlenka, je plná energie a činorodosti... vím, zabruslím možná trošilinku jinam, ale ráda bych za sebe sdělila :-), že vnímám jedinečnost života, jeho úžasné možnosti třeba na rozdíl od nežití.... život je fantastický, chceme -li, aby takovým byl... je křehký a nádherný každým okamžikem, ve kterém si jeho jedinečnost uvědomuji, a nevadí, že tu jedinečnost prožívám třebas i v nejdrobnějších chvílích všedního dne... podobné smýšlení či myšlenky mohou být tím, co nás může nabudit, dodávat energii, dává (mně osobně) možnost prožívat radost i napětí - těšení se, pokud se o něco usilujeme nebo máme rádi... ano, největším štěstím v životě je mít rád milého člověka, potom je zapotřebí život skutečně popadnout, a žít ho co nejplněji a nejvroucněji :-)

    Krásný večer :-)

    OdpovědětVymazat
  2. "a bez obalu jsem řekl, že veškerý bohoslužebný systém považuji za hnusný"..
    je zřejmé, že Vincent (naštěstí nikdy) nepochopil některé základní životní "pravdy"; jinak by skončil i s malováním, další činností, která je nedílnou součástí nenáviděného "systému" a skoncoval by též se životem, který bez těchto "hnusných", nebo spíš zbytečných činností, tak nějak ztrácí smysl.:-)
    btw, mám dojem, že je nedůstojné "žít za cizí peníze"; naší hlavní prioritou by mělo být uživit se; je to též jeden ze základních pilířů toho, co nazýváme "svobodou". takový deficit může zcela změnit, pokřivit, vnímání tzv. Reality, což ale příliš nevadí, jelikož stejně jde jen o realitu virtuální, promítající se v prostoru nazývaném "Realita"!
    a proto je i obsah příspěvku paní Há Zet naprosto reálný!
    děkuji za dopis.
    váš anonym.
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bezvadný komentář, skvělé myšlenky... již dávno jsem se chtěla dotknout Vincentovy finanční závislosti na bratrovi a otci, neschopnosti Vincenta vzít za skutečnou práci a vydělat si sám na živobytí.. Vincent byl bezesporu velice skromným, věřím, kdyby byl půl roku pracoval, možná by si našetřil na dalších půl roku, aby se mohl věnovat svému kreslení a malování.. a jeho život mohl být šťastnějším.. neumím si představit žít život s mužem, který od rána do noci kreslí a maluje, ale chléb, který jídává, na ten mu vydělal někdo jiný.. přesto, prosím, setrvejme u Vincentových dopisů, jsou myšlenkově a hloubkou citovosti opravdové, věřím jim...

      Děkuji Ti, milý Anonyme, za Tvůj komentář.
      :-)

      Vymazat
    2. Tuhle písničku slyším dnes poprvé, je mi sympatická hudebně a koneckonců i textově :-), líbí se mi.. tak snad pro oživení blogu, prosím..

      http://www.youtube.com/watch?v=c-3vPxKdj6o
      Kelly Clarkson - Breakaway

      "Roztáhnu křídla a naučím se, jak létat
      Udělám cokoliv dokud se nedotknu oblohy
      A budu si přát
      Vezmu šanci
      Udělám změnu
      A odejdu
      Pryč z temnoty a ke slunci
      Ale nezapomenu na všechny mé milované
      Risknu to
      Vezmu šanci
      Udělám změnu
      A odejdu.."

      la lala la :-)

      Vymazat
    3. hudba, toť další přežitek, který musí býti bezpodmínečně zcela odstraněn z našeho vědomí i podvědomí! jinak nikdy nedosáhneme duševní rovnováhy.
      přesto děkuji Heleně za milou reakci i zamyšlení mad mými texty, které byly, jsou a budou ze zřejmých důvodů lidmi ignorovány.

      btw, Mosty znám už dlouhý čas, ale tenhlecten je krátký a tenký jak blonďatý vlas proslulého Děda Všenevěda.
      ale jinak s nickem Bridge částečně souhlasím: naše vnímání je jen naše a nikdy jinak! navěky (ámen).

      Vymazat
    4. :-)) ahoj, veselý anonyme..

      ano, hudba je totiž bezvadně romantická.. hledám útočiště, vím že jsi.. la lala la :-)

      http://www.youtube.com/watch?v=gnNnK4wGSbQ

      krásný večer :-)


      Vymazat
  3. H.Z.
    Přišel jsem se na Vás mrknout. Vypadá to spíše na to, že váš anonym je kazatel, možná pastor, v každém případě mám za to, že jeho sociální náměty jsou již v dnešní "široce rozvinuté globální situaci" poněkud neproveditelné. Doba pro takové myšlení již dávno minula, to přece je nad slunce jasno i vrabčákům na střeše. Ale jako oáza dobré nálady to beru. A ti vrabčáci to již také neřeší. Pozdrav Vám i anonymovi, i když je nemám v lásce.

    Čimčara čim,
    na papíře anonym,
    čimčarara čim,
    čára k čáře zase,
    čimčarar čim,
    vrabec nemá tuchu,
    čímčara čím,
    se malíř drbe v uchu.

    Je to velká fuška tady zůstat nad věcí, myšlenkově se Vincentovy texty, přibližují našim duším zvyklým na sociální smír uplynulých let. Jen se stále projevuje, že je to ve skutečnosti utopie.
    Hezký den i tak.
    čimčara čim
    maloval až neměl frak,
    a nežije už pár zim.
    Bridge.

    OdpovědětVymazat
  4. Paní Heleno,
    berte to též s nadhledem, anonymů je všude plno a Vincent byl jen jeden. S úsměvem, však Vy víte, ale abych nezapomněl, máte mi ještě vysvětlit situaci se Sonetem. Proč stále trváte na tom, že takovou literární věc mohli stvořit ve stejnou dva lidé na jiném místě. Tuto neděli mi to přijde až mimořádně aktuální. P.K. by to mohl také vědět, čtu ve hvězdách......
    Z.W.Bridge.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pane Bridge,

      ..nevadí mi anonymita, vážím si a miluji zamyšlení a myšlenky, s nimiž jsou návštěvníci mého blogu ochotni se podělit.. není nutné znát autora, pokud on sám přeje si zůstat tajemným neznámým... vážím si každého z vás, kdo v přátelství a s dobrými úmysly přicházíte, přála bych si, aby vy všichni moji čtenáři jste se cítili v pohodě, příjemně i vesele, aby váš čas tu nebyl prázdným a promarněným.. bylo by fantastické, kdybyste se tu cítili jako doma :-) ...snad alespoň v některých drobných okamžicích se moje přání takto občas splní.. je mi ctí a potěšením přítomnost každého, kdo ke mně zavítá, a za to moc děkuji :-)

      ..pane Bridge, vítám Vás opět po delší době a děkuji za Vaše komentáře.. jen prosím, již je to mnoho měsíců dávno, Váš spor o sonet nemohu rozhodnout, ale připomněl jste mi.. přála jsem si tehdy nejen dát najevo důvěru, ale i jsem ji cítila, napadlo mě tedy, že sporný sonet mohl být složen nezávisle na sobě dvěma lidmi.. na ničem netrvám, jen opakuji, přála jsem si dát najevo svoji důvěru k Vám i k paní, jež rovněž označila sonet za svůj.. prosím, nechtějte již další moje vyjádření k věci, nemohu spor rozhodnout.. jen zdůrazňuji, vážím si veškerého Vašeho času tu, na mém blogu, a ráda čtu Vaše komentáře, za to Vám moc děkuji :-)

      ..pěkný večer :-)

      Vymazat
  5. H.Z.
    děkuji, jsem v pohodě, protože jsem Vaším čtenářem i kospondentem, dopisuji si s Vámi dle nálady, mé, Vaše mi přijde neustále skvělá. Proto se k Vám vždy rád podívám, i když Vám už raději již dnes nechávám více prostoru. Je to tak lepší, lépe se mi to vše Vámi psané a duševně poskytnuté přijímá. A tak si zase počkám pár dní na další alegorii ve Vašem textu.

    Pozn.
    Se sonetem to opravdu nemůžete rozhodnout, milá paní H.Z., to mohu jen já. Proto také byl vždy kolem této záležitosti takový kolotoč připomínající hurikán vznikající téměř z ničeho... Skutečně jen já, přičemž všem už je snad konečně zřejmé, kdo je ve skutečnosti Máša a kdo je pouhý fake....
    **
    Tak a raději Vám přeji dnes skvělou náladu, mějte se a s Vincentem zase někdy.
    Pro Vás píše Bridge.
    Z.W.

    OdpovědětVymazat
  6. Pane Z.W. Bridge,

    :-) děkuji za přízeň a Vaše vstupy, vážím se jich... nu, a k té skvělé náladě, i z propasti slz lze pohlédnout k nebi a těšit se z narůžovělých červánků, kdy slunce vychází nad obzorem a dává novou naději, že snad bude veseleji.. i přes nekonečně bolavé zranění v srdci.... :-)

    Krásný den.

    OdpovědětVymazat

Ke komentářům "bez přihlášení" lze použít "Komentovat jako: Anonymní"